#5 tips om te wassen

ALWEER VERKEERD GEWASSEN?

5 tips om je verder te helpen

Ah nee, weer een vlek op die duurzame trui van je kind...  Dat varkentje ga jij wel eens even wassen. De trui in de wasmachine, wasmiddel erbij, een scheutje wasverzachter, wasprogramma op 30 of 40 graden en daarna nog even in de droger. Kind kan de was doen. En dan haal je je eerste kledingstuk uit de wasmachine, dat ruikt lekker!

MAAR... de trui voelt wel een beetje stug en de vorm is er ook uit, zelfs de kleur is wat valer. 'Is dit nou kwaliteit?', denk jij. ' Heb ik hier nou zoveel geld voor betaald?' Met een paar handige weetjes gaat je dit voortaan niet meer gebeuren. De truc zit 'm niet in nog meer dure middeltjes kopen of warmer wassen om die ene vlek eruit te krijgen of beter te laten ruiken. Ik vertel je hoe ik mijn kleding en die van mijn kinderen mooi houdt. Veel kleding gaat bij ons van kind op kind (3 meisjes he..), dus dan begrijp je wel dat ons wasplan ons duurzame doorgeefplan niet mag verpesten. 

  

#1: WASSEN DOE JE OP 30 GRADEN

Allereerst hoef je de trui (of broek, jurk etc..)  niet na 1 keer dragen een wasbeurt te geven. Ruikt de trui niet meer lekker, maar zitten er geen vlekken op? Dan kun je die gerust ook een dagje (of twee) buiten hangen. De frisse lucht doet wonderen. Is de trui na een tijdje toch echt toe aan een wasbeurt, was dan ALTIJD op 30 graden, want biokatoen kan soms wel tot 10% krimpen bij te heet wassen. Bij hardnekkige vlekken kun je vooraf ossengalzeep gebruiken. 

 

#2: WELK WASMIDDEL?

Wij gebruiken nog steeds een wasmiddel voor tere kinderhuidjes om kleding te wassen. En wij zijn niet van plan om dat te veranderen. Dit wasmiddel (ik noem geen namen, maar google maar eens) bevat geen optische witmakers en kleurversterkers. Dat stroeve gevoel dat soms aan je kleding kleeft na een wasbeurt? Dat komt vaak door teveel wasmiddel te gebruiken.

 

All Gems Sewan Bakvis met Amy

Amy met mams

 

#3: GEBRUIK GEEN WASVERZACHTER 

In wasverzachter zitten veel stoffen die vooral een tere kinderhuidje kunnen irriteren, zeker bij eczeem of astma. Tegenwoordig zijn er goede alternatieven: 1) geen wasverzachter gebruiken. Echt, wij gebruiken voor onze kinderen al vanaf hun geboortes geen wasverzachter voor hun kleding. Vind je dit te ver gaan, dan kun je nog altijd voor alternatief 2) gaan: gebruik ecologische wasverzachters. Daarin zitten geen chemische grondstoffen en kun je met een gerust hart gebruiken. Of gebruik 3) een scheutje natuurazijn. Wist je dat je geen wasverzachter hoeft te gebruiken als je punt #4 opvolgt? 

 

#4: NIET IN DE DROGER

De was aan de waslijn is zoiets natuurlijks. Weet je nog dat je moeder de waslijn gebruikte en dat je daar als kind tussen speelde? Hardstikke leuk! Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik heb daar echt fijne herinneringen aan. Maar afgezien daarvan is de droger gewoon weer een energieverbruiker. Onnodig dus, omdat je gewoon een waslijn, wasrek etc. kunt gebruiken. Een droger zorgt ook vaak voor krimp en slijtage van je mooie kleding en daar wordt die trui ook niet beter van. Heb je nou een trui met frutsels of kwastjes zoals onze trui Ivy Rose? Ook dan kun je beter geen droger gebruiken, want die zien er daarna niet meer zo sprankelend uit.

 

CHECK OOK DEZE INFOGRAPHIC VAN MILIEUCENTRAAL

Het gaat hier om de impact van kleding in het algemeen op het milieu, dus niet alleen over het wassen van kleding. 

Wat is de impact van kleding op het milieu? Verschil tussen materialen zoals wol, katoen en leer

BRON: milieucentraal

 

#5: STRIJKEN

Heb je alle stappen opgevolgd, dan kun je gaan strijken. NEE, ook dat hoeft meestal echt niet! Hang de trui in de buitenlucht of in de badkamer. Wanneer je gaat douchen, stoom je zo de kreukels uit de trui. Wil je nu toch heel graag strijken? Strijk dan op een zo laag mogelijke temperatuur om minder energie te verbruiken. En wees voorzichtig met dunne stoffen, want die kunnen bij een hoge temperatuur snel verschroeien.

Dit zijn onze tips om duurzame kinderkleding mooi te houden met respect voor het milieu. Vul ons aan met tips via instagram, geheid dat er nog veel meer bruikbare tips zijn. Die zal ik steeds aan deze blog toevoegen.  

 

Meer blogs lezen van ons?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang de blogs in je mailbox. 

 

Outfit All Gems organic kids wear

Dochters Lara en Lynn in hun duurzame outfits van All Gems. 


Laat een bericht achter

Let op, berichten worden eerst bekeken voordat ze worden gepubliceerd